Praat erover

Je bent verliefd, gaat met je vriend naar bed. Wat maakt het dan uit dat je een keer het bed deelt met zijn vrienden, als hij daarom vraagt. Bovendien heeft hij lekkere stuff. Dus wat zou het.

Was het maar zo onschuldig. Hier is een loverboy aan het werk. Waarschijnlijk een snelle vent, dure auto, veel cadeaus. Zo palmt hij je in. En langzaam raak je steeds verder verstrikt in zijn net. Aan het eind van het verhaal zit je achter het raam, als hoer.

Loverboys gaan op slinkse en brute wijze te werk.

Als je vriend echt van je houdt, dan dwingt hij je niet om met andere mannen naar bed te gaan.

Het kan heel moeilijk zijn om het contact te verbreken. Omdat je verliefd bent, onzeker, je vriendje wilt helpen of op niemand terug kan vallen. Of omdat hij je chanteert, bedreigt of mishandelt. Toch is het de enige juiste keuze, hoe moeilijk en eng dat ook kan lijken.

Praten? Maar met wie?

Als dit je overkomt, heb je vaak het gevoel dat je nergens naar toe kunt. Je schaamt je om erover te praten en denkt misschien dat het je eigen schuld is. Toch is het belangrijk om erover te praten. Praat erover met iemand die je vertrouwt: je beste vriend of vriendin, je ouders of je tante, iemand bij je op school.
Je kunt ook praten met je huisarts. Deze heeft een beroepsgeheim en mag je verhaal aan niemand vertellen.
De Kindertelefoon vindt dat kinderen en jongeren in vertrouwen moeten kunnen praten over een probleem. Om die reden is de Kindertelefoon elke dag van 11 tot 20 te bereiken via het gratis nummer 0800-0432.

Zijn loverboys strafbaar?

Ja. Volgens artikel 257f van het Wetboek van Strafrecht is hier sprake van mensenhandel, namelijk het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie. De maximale straf bedraagt twaalf jaar als er sprake is van minderjarigen of dwang. Een taakstraf is niet ongebruikelijk.

Trends en cijfers

Het aantal slachtoffers van loverboys neemt de laatste jaren sterk toe. Nederland telt zo’n dertigduizend prostituees, van wie naar schatting 1500 minderjarige meisjes. Bij ruim driekwart is sprake van dwang. In een stad als Zwolle zijn een kleine twintig loverboys actief. Ze hebben naar schatting veertig meisjes slachtoffer gemaakt.